Mülakatlar ile Doğru Adaya!

Bu gönderiyi sende paylaş

Mülakat nedir? Mülakat çeşitleri nelerdir? Mülakatlar hangi aşamalar ile gerçekleşir? Mülakatın önemi nedir? Mülakat süreçlerinde nelere dikkat etmeliyiz?

Mülakat, başvuru sağlayan adaylar ile uzman kişilerin tanışmasıyla birlikte ilgili pozisyon üzerinde görüşme sağlanması yöntemidir. Mülakatların önemi ise adaylar açısından kendini, yetkinliklerini etkin ve doğru bir şekilde aktarma fırsatı olarak belirtilebilir. Uzman kişiler tarafından mülakatın önemi ise, ilgili adayların pozisyonlara uygunluğunun ve yeterliliğinin incelenmesinde önemli bir aşamadır. Mülakatlar, başta ilgili adayların özgeçmişlerine ulaşım sağlandığı noktada pozisyona uygunluk durumuna göre değerlendirmelerden geçmesi ile birlikte doğru personele ulaşım sağlanabilecek bir yöntemdir. Mülakatlarda bir çok yöntem tercih edilebilir. Bunlar; telefon mülakatı, birebir mülakat, video konferans mülakatı, panel mülakatı ve grup mülakatı olarak adlandırılabilir. Uzman kişiler tarafından gerçekleşen mülakatlar ile adayların eleme süreç çalışmaları yürütülür. Telefon mülakatı, yayın olarak adaya ilk ulaşım sağlanan kanal olarak tanımlanabilir. Telefon mülakatı günümüzde ön eleme mülakatı olarak da gerçekleştirilmektedir. Telefon mülakatında adayın özgeçmişinde belirtmiş olduğu yetkinlikler ve deneyimler üzerinde görüşmeler gerçekleşir. Bu görüşmeler doğrultusunda adayın başvuru sağlamış olduğu pozisyon için gerekli niteliklere uyum sağlayıp sağlamadığı değerlendirilir. Uygun bulunan adaylar ön elemeden geçerek diğer mülakat kanallarına geçiş hakkı kazanır. Telefon mülakatında uygun bulunan adaylar ile uzman kişilerin planlamaları doğrultusunda yüz yüze veya online gerçekleştirilecek şekilde görüşme organizasyonları sağlanır. Birebir mülakatlarda sadece aday ve uzman kişinin yer aldığı yüz yüze bir görüşme olacak şekilde bir mülakat gerçekleşir. Video konferans mülakatında ise günümüzde belirtilen “Online Görüşme” ile aday ile uzman kişi veya kişiler arasında kendi ortamlarından uzaklaşmadan dijital bir ortamda gerçekleşen bir mülakat olarak tanımlayabiliriz. Panel mülakatı ise aday ile en az 2 kişinin bulunduğu uzman kişiler tarafından soru cevap şeklinde ilerleyen bir mülakat çeşididir. Firmaların panel mülakatını tercih etmelerinin sebebi ise zaman kazanmak ve adayların uzman kişilere verdiği cevapları doğru orantıda olup olmadığını incelemek istemeleridir. Grup mülakatı ise, uzman kişinin bir vaka konusu belirleyerek adayların tartışma ve değerlendirmelerini inceleyerek performanslarını ölçme yöntemi olarak tanımlanabilir. Mülakatlarda adaylar açısından dikkat edilmesi gereken husus, özgeçmişlerinde paylaşılan bilgiler ile mülakatlarda sundukları bilgilerin doğru orantıda olması, yanlış bilgi aktarımlarından uzak durulmasıdır. Uzman kişiler tarafından mülakatlarda dikkat edilmesi gerekilen husus ise, adayların özgeçmişlerinde belirtmiş olduğu yetkinliklerin ölçülebilmesi için etkin sorular yöneltilmesidir.

Bizler yukarıda belirtilmiş olan tüm bu mülakat süreçlerinde sizin yükünüzü hafifletiyor, zamanınızı size kazandırıyoruz. Egeid İnsan Kaynakları ve İş Geliştirme Hizmetleri olarak, alışılagelmedik bir insan kaynakları hizmeti sunuyoruz. Genç ve dinamik uzman ekibimiz ile etkin mülakatlar gerçekleştirerek firmanızın optimum adaya ulaşmasını hedefimiz belirliyoruz!

İlginizi çekebilecek bir kaç haberimiz

Referanslı İşe Alım Talimatı

Referanslı işe alım talimatı, bir işverenin veya insan kaynakları departmanının, bir adayın işe alınmasını düşündüğü durumda, adayın referanslarını nasıl kontrol edeceğini ve değerlendireceğini belirten bir

İşinizi büyütmek mi istiyorsunuz?

Birlikte Yapabiliriz