1)Kendinize ait bir plan oluşturun
Bu sürece ilk olarak planlama ile başlayın. Her gün yeni kişilere ulaşmayı hedefleyin. İş ilanlarını ve gönderilerini mutlaka güncel olarak kontrol edin ve çalışmak istediğiniz firmaların mail adreslerine ya da firmada çalışanların mail adreslerine ulaşmaya ve kendinizi tanıtmaya çalışın.
2)İş arama sitelerini kullanın
Kariyer sitelerini günlük olarak kontrol edin ve aktif olun. Günümüzde özellikle linkedin ve kariyer. net üzerinden bir çok iş imkanı sağlanmaktadır. Bu ve buna benzer platformları doğru kullandığınıza emin olun. Doğru filtrelemeler kullandıkça ve doğru kişilere ulaştıkça istediğiniz işe bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Linkedin’de ağınızı genişletmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede daha çok aramada gözükeceksiniz.
3)CV nizi gözden geçirin
Cv konusunu bir önceki blogta detaylı bir şekilde anlattık dilerseniz gözden geçirebilirsiniz. İlk olarak özgeçmişinizde profesyonel bir fotoğraf kullanın. Deneyimlerinizi açıklayıcı bir biçimde ve anahtar sözcükler kullanarak yazmayı unutmayın. Özgeçmişinizde doğru bilgiler vermeye özen gösterin. Özgeçmişinizi her gün güncellemeyi unutmayın.
4)Kendinizi iyi tanıtın
Bir mülakat esnasında genellikle ilk sorulardan biri “kendinizi bize biraz tanıtır mısınız?” olur. Aslında bu çok kapsamlı bir sorudur. Sizden öğrenim hayatınızdan başlayıp sosyal ve kültürel deneyimler, staj ve iş hayatınızda edindiğiniz deneyimlere kadar olan bütün sürecinizi anlatmanız beklenir. Bu soruyu önemli detaylar ile doğru bir şekilde cevaplamak çok önemlidir.
5)Mülakatlar için iyi hazırlanın
Başvurduğunuz firmadan gelen görüşme taleplerine mutlaka zamanında ve hazırlanmış olarak gidin. Şirketi önceden araştırıp gerekli bilgilere ulaşın. Görüşme esnasında mutlaka şirket ile ilgili araştırma yapıp yapmadığınıza dair bir soru gelecektir. Deneyimlerinizi ve özelliklerinizi karşı tarafa iyi ifade edebilmeniz, karşılaşacağınız sorulara hazır olmanız çok önemli. Başvurduğunuz pozisyonda nitelikler kısmında aktif olarak İngilizce konuşmanız bekleniyorsa firma ile görüşme esnasında İngilizce bir mülakata mutlaka hazırlıklı olun.
6)Referanslarınızı hazır tutun
Özgeçmişinizi ve referanslarınızı her zaman güncel tutun. Çalıştığınız yerdeki yöneticinizden ya da okuduğunuz okuldaki öğretim görevlisinden size referans olmalarını isteyebilirsiniz.
7)Networking yapın
Eski mezunlar, stajyer meslektaşlar ve profesyonel olarak tanıştığın insanlarla iletişime geçebilirsin. Çalışmak istediğin firmaların insan kaynakları departmanında çalışan kişilere bağlantı isteği yollayıp kendini tanıtan ve orada çalışmak istediğine dair bir mesaj iletebilirsin. Eminim ki seni tanımaya ve özgeçmişini incelemeye yönelik geri dönüş mesajları alacaksın.
8)Kendinize güvenin
Motivasyonunuzu her zaman yüksek tutun. Gelişime her zaman açık olun.
Unutmayın ki size en uygun iş doğru zamanda gelecektir.