Sizi Temsil Eden O Belge ”CV (Curriculum Vitae)”

Bu gönderiyi sende paylaş

CV (CURRİCULUM VİTAE) / ÖZGEÇMİŞ NEDİR?

Genellikle iş başvurularında kullandığımız, kendinizi potansiyel işverenlerinize tanıtmak için hazırladığınız, hayatınızı, kabiliyetinizi, yeteneğinizi, iş yapma gücünüzü ve tecrübelerinizi ortaya koyduğunuz yazılı bir sunum belgesidir.

İşe alımcılar veya firma yetkilileri bir pozisyon için uygun adayı bulmak için ilk önce adayın özgeçmişini inceler ve değerlendirir.

ÖZGEÇMİŞ (CV) OLUŞTURMADAN ÖNCE NE YAPMALISINIZ?

  1. CV formatını oluşturacağınız yazı dilini seçin.
  2. CV Formatınızı seçin. (Klasik CV / İnfografik CV)
  3. CV Ana Başlıklarınızı belirleyin.
  4. Başlıkları sıralayın.
  5. Başlık içeriğini oluşturun.

 

Tüm bu aşamaları yaptıktan sonra şimdi özgeçmişin içeriğinde olması gereken unsurlara değinelim.

 PEKİ YA BİR ÖZGEÇMİŞ (CV) NELER İÇERMELİ?

 Bir özgeçmişte mutlaka yer alması gereken bazı unsurlar vardır.

Bunlar;

Kişisel bilgiler: İlçe/İl/Ülke şeklinde bir adres bilgisi, Kendinize ait bir cep telefon numarası, Kendinize ait bir mail bilgisi mutlaka özgeçmişinde yer almalıdır.

Kişisel bir beyan (Özet Yazı): İlandaki iş tanımını düşünün ve güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurun. Bu bilgilere dayanarak, pozisyon için neden uygun olduğunuzu düşündüğünüzü belirtin. Ayrıca, ilgili herhangi bir iş deneyimini ve ondan edindiğiniz beceri ve bilgileri de ekleyebilirsiniz.

İlgili anahtar yetkinlikler: Okuma yazma yetkinliği, çoklu dil yetkinliği, matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik, dijital yetkinlik, Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği, vatandaşlık yetkinliği, girişimcilik yetkinliği, kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği bunlara örneklerdir.

İş Deneyimi: Sayfanın yukarısından başlayarak mutlaka son iş deneyiminizden görev tanımlarınız ile birlikte bu alana yer vermelisiniz. Görev yaptığınız il, tarih aralığı ve şirket bilgisi de bu kısımda yer almalıdır.

Eğitim ve Nitelikler: Sayfanın yukarısından başlayarak son görmüş olduğunuz eğitimden ve bir öncesi görmüş olduğunuz eğitimden bu kısımda yer vermelisiniz. Örneğin: Lise mezuniyeti olması durumunda yalnızca lise mezuniyeti, üniversite mezuniyeti durumunda yalnızca üniversite mezuniyeti, yüksek lisans ve üniversite mezuniyet durumu olmasında her ikisine de yer verilmesi önerilir.

Hobiler ve İlgi Alanları: Bu kısımda özellikle güçlü yönlerinizle bağdaşan hobilerinize yer verebiliriz. Örneğin hem basketbol oynamayı seviyorsunuz ve pozisyon gereği takım çalışmasına yatkın olmanız bekleniyorsa bu sizi öne çıkaran bir ilgi alanı olacaktır.

Sertifikalar/ Burslar : Ücretsiz platformlar da dahil olmak üzere; özellikle iş alanınız ile ilgili olan belgelere başlıkları ile birlikte yer vermelisiniz. Bu deneyiminiz olmasa bile öğrenme isteğinizi kanıtlar bir alan olacaktır.

Referanslar : Size referans olabilecek bir yöneticiniz, çalışma arkadaşınıza unvanı ile birlikte burada yer verebilirsiniz. Kişilerin özel numaraları için ‘’talep ettiğinde verilecektir’’ şeklinde belirtmeniz daha doğru olacaktır.

Ayrıca Türkiye’de yer alan pek çok şirkette tercih edilmesi sebebiyle özgeçmişinizde takım elbiseli, ağır makyajdan ve abartılı saç modellerinden uzak, sade bir fotoğrafa da yer verebilirsiniz.

İyi görüşmeler ve bol şans dilerim!

İlginizi çekebilecek bir kaç haberimiz

Referanslı İşe Alım Talimatı

Referanslı işe alım talimatı, bir işverenin veya insan kaynakları departmanının, bir adayın işe alınmasını düşündüğü durumda, adayın referanslarını nasıl kontrol edeceğini ve değerlendireceğini belirten bir

İşinizi büyütmek mi istiyorsunuz?

Birlikte Yapabiliriz